Forvirring om særordninger for belinostat

Indlægget herunder er et forsøg på at beskrive særordningerne omkring TopoTargets belinostat pivotalforsøg. Det har i en oprindelig version været bragt i ProInvestor og siden mailet til TopoTarget med ønske om at få fyldt huller og rettet misforståelser. Der er nu kommet svar fra TopoTarget, som jeg har fortalt på startsiden her på min blog. Når jeg har fået samlet tilstrækkelig med information vil jeg erstatte indlægget med en mere præcis beskrivelse af særordningerne. Vh. Jamesol

Hvad betyder de forskellige særordninger for TopoTarget, som bioteksvirksomheden har fået godkendt for belinostat i pivotalstudiet inden for den indikation1 som man er nået længst i, nemlig belinostat som enebehandling imod Perifert T-celle Lymfom?

Nogen forvirring har hersket omkring spørgsmålet. Dels fordi informationsniveauet hos medicinal- og bioteksvirksomheder (også hos TopoTarget) sagtens kunne vise større hensyn til småinvestorerne, hvis forudsætninger til at kunne forstå indforstået fagsprog ikke hos alle er lige stor.

Når man, som jeg har gjort det her, forsøger at stykke et svar sammen ved at søge på internettet, risikerer man nemt, at svaret ikke bliver helt fyldestgørende. Jeg vil løbende redigere denne side, når jeg får fyldt mine egne videnshuller ud. Eller hvis der viser sig at være misforståelser, der skal rettes.

Desuden har jeg i et stykke tid nu afventet et lovet svar fra TopoTarget. Jeg har bedt om et større overblik over de særordninger et lægemiddelforsøg kan søge om at komme ind under, gerne for at nå hurtigere gennem godkendelsesprocedurerne.

Men her er altså, hvad jeg indtil nu har fundet frem til.

I det følgende vil jeg komme ind på følgende begreber i forbindelse med min udredning omkring TopoTargets første fase III-forsøg med belinostat:

- Orphan drug
- Pivotalt studie (forsøg)
- Special protocol assessment
- Fast track
- Proof of concept2

I efteråret 2008 begyndte TopoTarget at indrullere patienter til et fase III-forsøg inden for indikationen1 belinostat alene mod Perifert T-celle Lymfom. Målet var at indrullere omkring 120 patienter. Men da patienter inden for især små indikationer med sjældne sygdomme ikke bare står klar i en kø, når startskuddet lyder, så sker indrulleringen løbende, efterhånden som patienterne dukker op. Forsøget kører altså, mens indrulleringen stadig er i gang.

Samtidig søgte TopoTarget om orphan drug status for forsøget hos den amerikanske godkendende sundhedsmyndighed FDA og fik det. I USA kan man opnå orphan drug status, hvis sygdommen rammer højest 200.000 amerikanere om året, og der ikke i forvejen findes nogen tilfredsstillende behandling for sygdommen. Derved kunne TopoTarget opnå en særlig aftale om at gøre forsøget til et pivotal forsøg, og endvidere opnå fast track for forsøget. De to ordninger understøtter TopoTargets hurtigt på markedet strategi for belinostat.

TopoTarget har opnået proof of concept2 for behandling af blodkræftsygdomme med belinostat. Jeg finder ingen henvisning til, om det skulle være en officielt tildelt betegnelse, eller om det er interne undersøgelser, der får virksomheden selv til at konkludere denne standard. (Det er et af de spørgsmål til TopoTarget, hvor jeg afventer svar). Betegnelsen var derfor næppe en forudsætning for at kunne opnå orphan drug status. Men den har nok heller ikke ligefrem skadet i et forløb, der, som vi skal se, forekommer mere informelt i sine procedurer, end ved det almindelige fase III forløb.

Om begrebet Special protocol assessment generelt er en del af et pivotalforsøg, eller det er en tillægsaftale, ved jeg ikke. (Det har jeg også spurgt om). Men TopoTarget har altså desuden en sådan Special protocol Assessment aftale med FDA.

I en Special protocol assessment aftale bliver parterne enige om et skræddersyet design for forsøget, som vil kunne føre her belinostat frem til markedsgodkendelse. Man har under Special protocol Assessment, grundet det lille rekrutteringsgrundlag, lov til at acceptere visse tilpasninger, som f.eks. at udelade kontrolgruppen. (Så vidt jeg har forstået det, men jeg har spurgt!)

FDA følger forsøget løbende, indtil man eventuelt kan gå ind med den endelige godkendelse til en markedsføring af lægemidlet. Ifølge en definition på Special Protocol Assessment vil et ukomplet fase III design, ukomplette kliniske målsætninger og ukomplette analyseresultater nemlig kunne være nok til at FDA alligevel kan give en godkendelse.

For at opnå godkendelse til markedsføring i et pivotalt orphan drug forsøg skal belinostat dog stadig kunne udvise samme tilfredsstillende resultater inden for standarderne kvalitet, sikkerhed og effektivitet. Præcis som ved de almindelige fase III forsøg uden særordninger.

Vi, der har fulgt belinostat i nogen tid, kan nok godt se for os, at belinostat klarer de krav. Lægemidlet har demonstreret en positiv, nærmest dadelfri positiv sikkerhedsprofil og har fået hæftet best in class-prædikatet på sig.

Fast track statusen, som belinostat har opnået til pivotalstudiet imod Perifert T-celle Lymfom, er opnået ud fra særlige kriterier. FDA skal:

(1) vurdere, om lægemidlet kan opfylde et stort offentligt behandlingsbehov af en lidelse, der anses som særlig alvorlig,

(2) undersøge, om der mangler tilfredsstillende alternative behandlingsmuligheder, samt

(3) vurdere, at det forventede udbytte af behandlingen vil være tilstrækkeligt højt.

Ved Fast track speedes godkendelsen op ved at ansøgningen indleveres og behandles løbende i småportioner. Det skal ses i modsætning til den almindelige procedure, hvor den færdige ansøgning først skal indleveres til sidst.

Desuden understreges i FDA's procedure ved fast track nødvendigheden af at medicinal/bioteksvirksomheden og FDA går sammen i en tidlig og tæt kommunikation for at optimere effektiviteten af forsøgsforløbet.

Men den hurtigere vej til godkendelse af lægemidlet betyder ikke, at patienternes sikkerhed sættes over styr. Et fast track forløb i et pivotalt studie betyder nemlig, at hvis lægemidlet opnår godkendelse til markedsføring, så vender FDA til gengæld tilbage for at revurdere lægemidlet en gang om året. FDA aftaler med medicinalvirksomheden, at den efter godkendelsen fortsat skal opfylde visse forpligtelser eller levere yderligere data.

I værste fald kan et lægemiddel risikere at få trukket godkendelsen tilbage, hvis det ikke lever op til disse efterforsøgs-forpligtelser.

1: I en indikation testes et lægemiddel alene eller sammen med andre lægemidler imod en bestemt sygdom. Iindikationen her afprøves belinostat som enebehandling imod blodsygdommen Perifert T-celle Lymfom (PTCL), som er en hurtigtvoksende kræftform, der indvirker på de hvide blodlegemer, der betegnes T-celler.

2: 'Proof of concept' betyder, at lægemidlet har bevist sin virkning, selv om det ikke er færdigtestet.